sobota 14. ledna 2012

Ženy z 6. patra

Při prohlížení nových trailerů na youtube mě nejvíce zaujal francouzský snímek Les femmes du 6ème étage. Pokud film vůbec v českých kinech běžel, tak mému radaru unikl. Naštěstí máme dnes všichni ty internety, tudíž nebude nikdo ochuzen o dnešní drobnou recenzi.
Snímek sleduje život v 60. letech v domácnosti dobře situované rodiny Joubertových, kterou právě opouští jejich francouzská služka. Na doporučení svých kamarádek se tentokrát  madame Joubert rozhodne dát přednost Španělce a po výběrovém řízení do zdánlivé rodinné idyly vstupuje tvrdohlavá María. Tím samozřejmě Suzanne porušila základní pravidlo úspěšné manželky, které praví, že služka má být zásadně stará a ošklivá. :) Takže jak asi už tušíte, María stojí za náhlým zájmem monsieura Jouberta o španělskou kulturu a politiku. Postupně s ním pronikáme do tajů 6. patra vyhrazeného pro vřelé španělské služebnictvo celého domu, které čím dál více vtahuje Jeana-Louise do svých tenat sestávajících z paelly, osobních problémů a potíží s defekací.
Film si udržuje svoje konstantní tempo s poměrně dobře zabalenými klišé, která včas ukončí vkusný závěr. Postavy nejsou přímo ploché, ale moc se o nich zase nedozvíme. Spíše působí jako skici, avšak bez nějaké té redukce nejde natočit žádný film. Třeba někdy nastanou dlouhé zimní večery a vy zrovna nebudete mít náladu na akční krvák, bezhlavou-bezpatou romantickou komedii nebo depresivní filosofické dílo, tak se zajděte podívat do 6. patra. Budete příjemně překvapeni.

Žádné komentáře:

Okomentovat