sobota 28. dubna 2012

Prostírejte stoly, přišli Hosté

Čas je drahý, takže ve zkratce: Disk, středa večer, uklízečka a závěrečná diskUse, aneb když v kině nic zajímavého není, je divadlo mnohem větší zábava.
Konečně si čtvrťáci z DAMU našli polohu, ve které se jim pohodlně sedí. Je to na kýblu ve hře Olivera Bukovského Hosté s podtitulem Komedie o lásce, naději, žížalách a hnoji. Doba: raný kapitalismus. Scéna: mladá přihlouplá dvojice zakládající hotel v bývalém prasečáku ve vesničce, kde svojí inteligencí značně převyšuje zbytek obyvatel a kam by se vydával jen blázen. Nakonec nepřijde blázen, ale nýmand, který je uctíván okolím až do bezvědomí. Servírují se mu vajíčka od slepičky Pinďulky, dolévá se mu bioslivovice, krmí se biookurkami, věší se mu na krk domácí uzeniny, dostává se mu pitoreskního tanečního představení, obrací se pro něj mrtvoly a nakonec si možná najde důvod nikdy neodejít. Zosobňuje naději farmářů na odbyt, paničky z metropole na intelektuální zábavu, Juty na provdání dcery, Kačenky a Erika na splacení úvěrů a hlavně naději, že poctivá práce se vždycky vyplatí. Nakonec jsou všichni svými touhami zdeformováni jako plechovka od piva pohorkou, až se z karikatur stanou ještě větší karikatury, i když už nám to nepřipadá možné.
Bukowského hra je českému prostředí velmi blízká a čtvrťákům z Damu ještě blíž. V jejich podání jsou Hosté vyváženě satiričtí, komediální a dokonce i tragičtí. Doufám, že se od nich moc daleko nevzdálí ani v dalších letech.

Žádné komentáře:

Okomentovat