sobota 11. května 2013

Ironický muž č. 3


Když se venku konečně oteplí, kinu i divadlu dávám vale, protože nic není lepší než pohyb na čerstvém vzduchu. Vždy se najde pár filmů, které mě donutí mojí mantru porušit. Iron Man 3 byl jedním z nich. Nemám pocit, že to bylo dobré rozhodnutí.
Nový železný muž se vám bude líbit jen pokud:
  1. Žerete Roberta Downeyho Jr., protože je opravdu v každém záběru.
  2. Máte rádi hodně akce a nevadí vám, že je hodně nepřehledná.
  3. Je vám jedno, kdo je hlavní záporná postava, stejně víte, že prohraje.
Nemohu říct, že by film neměl pár dobrých nápadů. Jejich neustálé omýlání, aby opravdu každý pochopil, co je kdo a kdo je co, však ubírá tempu celého filmu. Natahovaný začátek vyprávějící nám ságu o tom, že si pan Stark tentokrát svého protivníka stvořil v minulosti sám svojí neomaleností, mě ze sedadel nezvedla. Nakonec jsem stejně měla pocit, že by tak jako tak byl zlý, takže s ním člověk moc sympatií nesdílel.
Navíc mi přišlo, že na tak vysokorozpočtový film je tam trochu moc podivných kiksů:
  1. Stark se nebojí teroristů, proto jim dá svojí adresu. Teroristi normálně přiletí s vrtulníky až před jeho nádherný dům ve skále a vybombardují mu ho. Opravdu chytré. Dům (= Jarvis) má sám o sobě větší IQ než všichni účastníci zájezdu dohromady, čidla úplně všude a na všechno, ale nějak si včas nevšiml, že něco přilétá. Co na to říct?
  2. Druhou kráskou hned po Pepper je tentokrát geniální, na pohled zajímavá výzkumnice, která se zabývá samoopravovacími mechanismy biologických materiálů. Výzkum se jí ale trochu vymkl z rukou a některým lidem pomohla spíš do hrobu. Pořád jsem tedy čekala, kdy dostane šanci svojí chybu napravit, protože občas se (jakoby?) kaje. Zkráceně: nedostane. Je to v podstatě zbytečná postava. Takže se na ní moc nefixujte a víc se jí dívejte do výstřihu.
  3. Zjistíte, že asi nevíte, co je to ISDN, protože jinak se budete divit, jak ho ten pán chce vylepšit chozením na střechu a poštelováním čehosi, což má za následek zrychlené internety.
  4. Kdo si v dnešní době nechává na počítači videa typu: "Hahaha! Podívej se na mě. Já jsem ten nejzlejší člověk na světě!" Teda kromě největšího zlouna z Iron Mana?
  5. Hlavní zlouni jsou téměř nezničitelní, ale jednoho stačí ke smrti trošku přidržet a dorazit hláškou: "Tohle už nerozdýcháš." Druhého musíte sesmažit více a třetího nezabije ani rozplácnutí na miniaturní kousíčky. Že by taky existovaly různé verze?
  6. Jarvis řekne, že oblek unese 4 lidi. V pohodě jich unese více jak 2x tolik. Hm. Možná jsem jeho inteligenci značně přecenila. 
  7. K závěru použitá finta s autodestrukčním oblekem na hlavního záporáka nemohla/neměla fungovat, ale fungovala. Určitě sami přijdete na to proč.
  8. České titulky byly hororově mimo a to jsem na ně koukala velmi občasně.
Iron man na mě tentokrát působil jako věrně přenesený komiks na plátno kina. Bohužel už dávno víme, že takový přístup nefunguje. Když nad tím zpětně přemýšlím, tak většinu doby vlastně Mr. Stark čeká, až mu přiletí nebo se nabije jeho nejnovější oblek. Mezi tím utrousí pár hlášek nevyvážené kvality. Pak přijde delší, nepřehledná akce a když už konečně má člověk dojem, že by se dalo ze závěrečné scény něco vykřesat, tak se vlastně vůbec nic nestane.
Po závěrečných titulcích se dozvíme, že asi bude nějaké pokračování. Vůbec si momentálně nejsem jistá, jestli ho ještě chci vidět. Snad mě to přejde a na zklamání zapomenu stejně rychle, jako jsem zapomněla, co se vlastně stalo v Iron Man 2.
Moje rada na závěr: Radši si místo IM 3 pusťte Avengery. Méně Starka je někdy více.

This article was brought to you by Iron and Downton abbey.

Žádné komentáře:

Okomentovat