neděle 24. února 2013

Ručník končí! Leonardo taky končí!

Pokud posloucháte Český rozhlas Leonardo, poměrně zřídka v něm proběhne zpráva, že 28.2.2013 jeho vysílání končí a některé jeho projekty se přesouvají na stanici Český rozhlas Plus. Dobře, proč ne? Už Shakespeare věděl, že co růží zvou i zváno jinak, vonělo by stejně. Všechno se změní, když si přečtete na stránkách Leonarda, jak to vlastně s vědou na Plusu bude. Bývalému Leonardu tam bude věnována celá jedna hodina denně! Rozvášněná diskuze pod článkem dává jasný signál, že Leonardo rozhodně patřilo mezi stanice velice oblíbené a já si bez něj svůj den už v podstatě neumím představit. Proč tedy končí? Ani za slovo vysvětlení nikomu posluchači nestojí... Věda je důležitou součástí společenského života a Leonardo opravdu něco v české společnosti vytvořilo – komunitu diváků, kteří můžou péct nedělní koláč nebo opravovat jízdní kolo a při tom poslouchat, jak vznikají exotické galaxie v nejvzdálenějších částech vesmíru.

Co s tím? Je to přesně tak jednoduché jako napsání jedno emailu. Dejme společně vědět, že jedna hodina je pro nás málo, že nás není málo, že jsme lidé s názorem, že se nebojíme se vymezit proti zrušení dobrého a jedinečného projektu. Vypišme svoje pocity ze zrušení Leonarda kompetentním lidem, kteří mají právo o tom rozhodovat. Nejdůležitějším z nich je generální ředitel Peter Duhan, a proto jsem se se rozhodla odeslat svůj názor na Peter.Duhan@rozhlas.cz. Znění emailu zveřejňuji níže, abych ty více bázlivé z vás inspirovala. Nejlepší však bude, když nebudete ode mě nic kopírovat, ale napíšete svůj vlastní názor tomu, komu vy uznáte za vhodné.


Vážený pane Duhane,

s lítostí jsem přijala zprávu, že stanice Český Rozhlas Leonardo končí. Nikdo nám, posluchačům, této neobvykle kvalitní stanice ani nedal vědět, proč musí dojít k jejímu zrušení. Navíc Leonardo nemá na rozdíl od jiných stanic v českém éteru obdoby. Nová stanice Plus evidentně se svojí pouhou hodinou denně nemůže plnohodnotně Leonardo nahradit. Jiné stanice se také občas vědě okrajově věnují, ale zde bych kladla důraz na slovo okrajově. Sám jistě chápete, že když se někdo dělá věci naplno, jako byl tým Leonarda, bývají jeho produkty mnohem hodnotnější a kvalitnější. Navíc dobrý tým se musí budovat. Velmi dlouho trvá, než se sehraje a začne ze sebe dostávat to nejlepší. A takový tým najednou rozpouštíte? Rozvážili jste to dobře? Velmi bych uvítala, kdybyste mi, nejlépe i ostatním posluchačům, vysvětlil, proč rušíte stanici, kterou nechcete nahradit obsahově i kvalitativně ekvivalentním produktem a ještě se ani neobtěžujete svoji politiku veřejnosti vysvětlovat. Na stránce http://www.rozhlas.cz/leonardo/portal/_zprava/leonardo-pokracuje-na-stanici-plus--1173179 se totiž o důvodech konce Leonarda nedočteme ani slůvko.

S pozdravem,

Jméno Příjmení


Nakonec přidávám zdroj na Hyde Park z roku 2010 s tehdy ještě prozatimním generálním ředitelem Peterem Duhanem, kde se bohužel otázce Leonarda vždy vyhnul. Avšak k utvoření si obrázku, jak pan generální ředitel komunikuje, to je dostatečný zdroj.

PS: Prohlašuji, že s rozhlasem nemám nic společného. Ani žádná se mnou spřízněná osoba k němu není a nebyla vázána v žádném poměru.

PS2: Nějaká čísla, co se týče nákladů na provoz je možné najít zde. Ale neznám důvěryhodnost toho zdroje. Pokud je pravdivý, pak se určitě v celé instituci ČRo nedá ušetřit 11 milionů jinak než zrušením Leonarda. Nebo dá? Snažil se někdo?



8 komentářů:

  1. Na důvody ukončení je odkaz přímo v článku, pod kterým diskutujete - a dokonce přímo v diskusi samé.

    http://www.rozhlas.cz/leonardo/portal/_zprava/1173180

    http://www.rozhlas.cz/informace/press/_zprava/zmeny-v-ceskem-rozhlase--1178127

    OdpovědětVymazat
  2. Vážený pane Rožánku,
    vámi uvedené odkazy jsou pouze snůška frází typu:
    "...zefektivnění vysílání a práce v rozhlase a s ním související vznik stanice mluveného slova" nebo "Podstatným důvodem pro sloučení tří stanic do jedné je rovněž hledisko ekonomické. Český rozhlas musí využívat prostředky, získané od poplatníků, co nejúsporněji a udržování tří stanic s omezeným množstvím vlastního programu, délkou vysílání a také způsobem šíření signálu bylo zbytečně nákladné".
    Zefektivnění vysílání podle receptu p. ředitele Duhana znamená zničení dvou vynikajících stanic ČRo - Leonarda a Česka a zmrzačení třetí - Šestky. Co se týká ekonomické efektivnosti, tak se "uspoří" asi 22 mil. Kč ročně (podle vyjádření náměstka ředitele Mengera, viz http://www.mediar.cz/stanice-mluveneho-slova-cesky-rozhlas-plus-ma-stat-60-milionu-rocne-ozivi-treba-radioforum/), tj. asi 1% rozpočtu ČRo. Opravdu stojí poničení velmi dobrých programových schémat těchto stanic za tento "mrzký peníz"? Ze všech zmíněných stanic zmizí většina programů, jen ze Šestky se zachovají hlavní večerní pořady (Kořeny, Lidé pera, Portréty, v omezené podobě Názory a argumenty apod.), z Česka se převezmou asi jen Příběhy 20. stol. a co bude z Leonarda v té jedné zbylé hodině vysílání, to si netroufám predikovat.
    Takto si tedy službu rádia veřejné služby nepředstavuji.

    OdpovědětVymazat
  3. Ekonomické hledisko je klišé dnešní doby. Tím se dá ospravedlnit úplně cokoliv, místo aby se dělaly náročnější úpravy hospodaření a hledaly úspory skrz celou strukturu. Je mnohem jenodušší něco pracně budovaného rychle a jedním šmahem zničit = uspořit. Ze zkušenosti vím, že každá veřejná instituce neuvěřitelně plýtvá prostředky na místech, kde by si to soukromník ani neuměl představit. Tam je potřeba sáhnout k úsporám. ČRo ale asi takové penězovodní potíže na rozdíl od jiných institucí nemá a tak nemělo jinou možnost! Možná si tam v rámci hledání práce pošlu někdy přihlášku, abych se přiučila, jak se to dělá. (Ironie)
    Navíc jsou jiné duplicitní stanice, které by se možná daly sloučit, ale Leonardo bylo jen jedno.

    Filipu Rožánkovi za odkazy děkuji!

    OdpovědětVymazat
  4. Ještě dodatek k odkazům p. Rožánka a výše uvedenému dopisu - naprosto souhlasím s Mgr. Vidlákovou, že ČRo naprosto nedostatečně informuje nejen o důvodech (skutečných!!!) jmenovaných tří stanic, ale i o náplni nové stanice. Svědčí o tom to, že dnes, méně než týden před startem stanice PLUS ještě není na stránkách rozhlasu žádný podrobnější program stanice, existuje jen nic moc říkající programové schéma (které moc vábně nevypadá - z těch "osmi" hodin vysílání asi 1,5 hodiny repríz, potom velký podíl různých "kontaktních pořadů", kterých je všude plno) a na webových stránkách stanice jakési počítadlo času a jedna nic neříkající stránka o některých pořadech. To dosud přesný program s podrobnou náplní pořadů není znám?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. oprava:
      ...nejen o důvodech (skutečných!!!) zrušení jmenovaných tří stanic ....

      Vymazat
  5. Prosím, přidejte se na Facebooku k demonstraci proti zrušení Leonarda: https://www.facebook.com/events/110320482486857/

    OdpovědětVymazat
  6. Muj mail: Dobry den, nebudu se zbytecne rozepisovat - pane Duhane, prosim zamyslete se nad tim, jake nasledky zpusobi vase rozhodnuti - vase osobni ambice se dostavaji do konfliktu s verejnym zajmem a vypada to, ze si to snad ani neuvedomujete. Kdysi davno se krestansky mnich jmenem Landa sam rozhodl spalit veskere Mayske pisemnosti nalezene pri Conquiste. Diky tomuto zaslepenému činu jednoho jedineho cloveka, jsme my vsichni ztratili ohromny kus historie. Vase ruseni Leonarda mi nestastnou akci Landovu desive pripomina - vy SAM jste se rozhodl, ze NAM zrusite stanici, kterou zboznujeme a muzeme byt hrdi, ze ji mame - stanici, ktera podporuje to, co ma byt podporovano a ignoruje to, co ma byt ignorovano. Jste v prve rade clovek - s mozkem velkym jako meloun - az potom jste zamestnanec, manager, reditel nebo jak sam sebe berete - APELUJI NA VAS TVURCI LIDSKY MOZEK, NA VAS INTELEKT A SCHOPNOST EMPATIE - nenicte hodnoty! Poskozujete cely narod! A tim i sebe...

    Prosim, nez smetete ze stolu vsechny podobne reakce - uvedomte si, ze jsou za nimi opravdovy lide - lide, kterym berete neco velmi hodnotneho - bez zasadniho duvodu...

    Nashledanou v lepsich casech,

    (Doufejme, ze pocet reakci vynahradi fakt, ze to nejspis vubec necte :( )

    OdpovědětVymazat
  7. Díky všem, koho by zajímalo další počtení o ostatisícových odměnách pro pana generálního ředitele, tady je nějaké starší info z dubna 2012. Kdo ví, jak se věci mají teď.
    http://zpravy.e15.cz/byznys/technologie-a-media/cesky-rozhlas-zrusi-nektere-stanice-a-bude-propoustet-762983#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

    OdpovědětVymazat