pondělí 23. května 2011

Triexpert, Dvaexpert… aneb jak jsem kupovala boty.

Neboj se, milý čtenáři, že se zde objeví něco hodné fashion rubriky. Rok se totiž s rokem sešel a já měla opět narozeniny a opět bylo potřeba vyměnit staré běžecké botky za nové. Po nadšení z minimalistických bot, kterým oplýval Jaromír na svém blogu, jsem se rozhodla, že je na čase vyzkoušet po letech něco nového. Po marném hledání na Maratónském expu v Praze jsem se jala s celkem jasnou ideou obcházet obchody a pátrat po botkách, které neoplývají moderními technologiemi, ba naopak přes svoji tenoučkou podrážku stimulují chodidlo co nejvíce vjemy z okolí. Podle expertů nám 70 % informací o pohybu dodává naše noha tím, že nás zpravuje detailně o povrchu, po kterém chodíme. Skrze to se také povzbuzuje správná funkce drobných svalů držících naše klenby a ovlivňujících tak celkový postoj člověka.
Nechtěla jsem se pouštět hned do extrémů, takže jsem pátrala po přeci jen trošku vypodložených New Ballance řady Minimus nebo Inov8. Bohužel už na expu se ukázalo, že Inov8 nebudou to pravé ořechové. V dalších obchodech jsem se dozvěděla, že NB přijdou za měsíc, možná za dva a tak dlouho se mi čekat nechtělo. Vydala jsem se tedy s nadějí do prodejny Triexpert, která se specializuje jen a jen na běžce.
Zvolila jsem prodejnu na Andělu. Evidentně jsem však nebyla sama. Nahoře nás čekal mladý páreček, říkejme jim pracovně Jihlaváci, jeden prodejce a v závěsu za námi přišla ještě jedna slečna. Zdá se Vám to málo? Tak to se dopouštíte stejného omylu jako já. Pan prodavač obskakoval páreček seč mohl. Nechal je postupně pobíhat po pásu a zdlouhavě se s nimi vybavoval, protože pan Jihlavák byl velmi přemoudřelý pán. *ironičník* Po dlouhých 10 minutách, kdy jsem stihla zjistit, že bot vlastně tolik nemají, neboť mnohé se v jejich "síni slávy" opakovaly a hlavně neměli ani jedny z těch, co jsem hledala. Kde jinde by měli mít botky pro běžce, co zrovna frčí, než zrovna v běžeckém obchodě? Tady jsem evidentně udělala další chybu v předpokladu. Nakonec se pan prodávající z Jihlaváckého sevření na chvíli vymanil a stihl mi sdělit, že mi udělají "diagnostiku běhu" zdarma, pokud si od nich odnesu boty, nebo za 200 Kč pokud si nevyberu.  Rozhodla jsem se na jejich hru přistoupit, protože jsem chtěla vědět, jak na tom po delší pauze technicky jsem. Po té se opět začal věnovat paní Jihlavákové, která si tedy konečně boty vybrala, ale byly moc drahé. Kartu prý nepoužívá. (Jo, na tohle jí vážně skočili.) A kdy že otvírají internetový obchod, že by si je tam hnedka objednala. Takže klasický scénář, necháme se obsloužit, vyberem si, opíšem si přesný typ a velikost a kouknem na net v jiných obchodech, kde je mají levnější. Úplně zbytečné zdržení o více jak půl hodiny dalších zákazníků, co tam přišli utratit velké peníze.
Lukáš byl z tohohle přístupu značně nervózní. Rozhodla jsem se tedy razantně vetřít do prodejcovi přízně a 2 minutky se proběhla po pásu. Potom mi pán ukázal, že běhám moc pěkně přes špičku a mám lehkou pronanci na pravé noze. Když si v odborném obchodě někdo plete pojmy s dojmy, tak to není dobré. A taky nebylo. Prodávající mi totiž naservíroval dva páry malých bot, které jako by z oka vypadly mým starým mizzunám, i když jsem ho předem upozorňovala, že mě láká minimalistický "pětiprsťácký" styl. Po dalším 10 minutovém čekání na vhodnější pár jsem se trochu dopálila a rovnou pánovi sdělila jaké konkrétní modely hledám. Načež mi odpověděl, že jsem divná, protože lidi hledají spíš ty dobře vypodložené, tudíž takové boty tady v podstatě nemají a NB Minimus dostanou někdy v půlce července.
Když mé vysvětlování zaslechl pan Jihlavák, začal dělat chytrého a vyprávět, jak na nějakém tréninku v cizokrajných lesích tam někdo celou dobu běhal v pětiprsťákách a jak o tom prostě moc ví, zná a všude byl.
Mezi tím stihl pán udělat diagnostiku slečně za mnou. Měla prý velmi silnou pronaci a na to jí doporučil pěkně vystlané botky, které tuto vadu kompenzují. Vidět tohle jakýkoliv fyzioterapeut, tak asi omdlí. Ano, pro začátek dobré, ale takto se této nemilé a nohy ničící vady nikdy nezabaví! Při tom stačí ukázat 5 cviků a za 3 měsíce si může paní přijít pro normální boty bez zbytečných výstelek pod klenbou.
Lukášovi už tekly nervy, neboť náš pobyt v prodejně se blížil k 50 minutám. Za tu dobu jsem si stihla vyzkoušet tři páry bot, z nichž Inov8 jsem si zkoušela už na expu (chtěla jsem jim dát ještě šanci) a ostatní dva páry mi byly malé. Nakonec jsme to zabalili a odebrali se do přízemí zaplatit poplatek za diagnostiku, kterou jsem si mohla udělat sama s mým starým foťákem, ale za blbost se platí. Jaké bylo překvapení, když dole seděl celou dobu pán a vybavoval se s paní Jihlavovou! To nemohl pomoci svému kolegovi nahoře, který evidentně nestíhal? Opět jsme zaujmuli znuděnou čekací pozici, která však pána za pokladnou vůbec netrkla, protože chtěl paní Jihlavákové ukazovat fotky ze závodů! To už Lukáš nevydržel a drze poznamenal, že bychom si přáli jen zaplatit a vypadnout. Pán se zasmál, zeptal se, zda nejsme z Prahy a konečně nám za hodinu čekání vypsal paragon na 200 Kč.

Milý pane, z Prahy opravdu nejsme, ale hodlali jsme u vás utratit nezanedbatelnou částku peněz. Teď však vím, že se k Vám hned tak nevrátím. Peníze jsem totiž mnohem lépe utratila někde jinde a o tom zas příště.

5 komentářů:

  1. Je to fakt škoda, že si specializovaný obchod úplně nechává unikat obrovskou tržní příležitost a ignoruje jasnou dynamiku trhu. Právě takové obchody by své zákazníky měly vzdělávat a ukazovat jim nové možnosti, ne se jimi nechat nutit, aby držely krok s vývojem, a stále lpět na překonaných přístupech...

    OdpovědětVymazat
  2. Přiznám se, že mě to taky překvapilo. Ale abych zkusila být i trochu víc objektivní, tak znám lidi, co mají s tímto obchodem opačné zkušenosti. Přičítám to jiné obsluze. A také jsem se nedávno dozvěděla, že v druhém obchodě by měly z minimalistického sortimentu mít o něco víc. O kolik přesně nevím a zkoušet to asi nebudu. Pokud někdo shání "klasiku", tak věřím, že si v Triexpertu vybere hned několik modelů najednou a bude dlouho váhat, který si nakonec odnese domů. Já jsem ti doteď vděčná za tvůj tip na Trailpoin, o kterém snad brzy něco připíšu, protože jinak bych musela objednávat sama a měla z toho akorát nervy. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Minimalistické boty jsou super, vždycky jsem se jim vyhejbala hlavně kvůli ceně. Ale ony ani klasický sportovní nejsou nakonec o moc levnější. Zatím mám https://www.eobuv.cz/asics.html a hledám právě něco přirozenějšího. Zatím jsem koukala na naboso.cz, ale moc si nevím s výběrem rady, nemáte třeba nějaký typ? Mají jich tam hrozně moc a nevím, co je dobré na bosoběhání po Praze.
    Jinak mám s několika obchody podobnou zkušenost, ale jak říkám, sama se v běhání zatím tolik nevyznám a používáním cizích špatných termitů by mě asi dostali. :-)

    OdpovědětVymazat